در کنار اورکلاک کردن سی پی یو، کارت گرافیک، رم و … می توان از روش هایی برای اورکلاک کردن مانیتور نیز استفاده کرد. اورکلاک یا افزایش قدرت مانیتور می تواند برای موارد متعددی کارایی داشته باشد و عملکرد سیستم را به مراتب بهبود ببخشد. اما اورکلاک کردن مانیتور چیست و برای چه مواردی از آن استفاده می شود؟ در ادامه بیشتر با این روش و نحوه انجام آن آشنا خواهیم شد. قطعا اورکلاک کردن برای مانیتور نیز درست مانند سی پی یو و رم مزیت هایی را به دنبال خواهد داشت. در ادامه بیشتر این مورد را بررسی خواهیم کرد.
اورکلاک کردن مانیتور چیست؟
واژه اورکلاک کردن به صورت خاص برای افزایش قدرت و سرعت به کار می رود. به صورت روتین کاربران از این تکنیک برای افزایش سرعت قطعاتی مانند سی پی یو، رم و کارت گرافیک استفاده می کردند. حتی در برخی مواقع از این تکنیک برای افزایش سرعت حافظه SSD نیز استفاده می شود. اما حالا اورکلاک کردن مانیتور کارایی بسیار بیشتری پیدا کرده است.
در این تکنیک که با نام افزایش قدرت مانیتور هم آن را می شناسند، نرخ نوسازی نمایشگر ها افزایش می یابد. این کار را هم برای نمایشگر مانیتور و هم برای تلویزیون ها انجام می دهند. در نتیجه برای مثال تصویر نمایشگر به جای این که در هر ثانیه 60 مرتبه تغییر کند، به دنبال اورکلاک کردن این نرخ افزایش خواهد یافت. این کار می تواند سرعت نمایش تصویر را به طرز قابل توجهی افزایش دهد.
هدف و کاربرد اورکلاک کردن مانیتور چیست؟
به صورت کلی با اورکلاک کردن هر قطعه ای در صورت امکان، سرعت آن افزایش می یابد. این افزایش سرعت می تواند به بهبود عملکرد آن قطعه در دستگاه و در نهایت به ارتقای کیفیت عملکرد کل سیستم بیانجامد. با این کار مانیتور عملکرد بالاتری دارد و با حداکثر توان خود کار می کند. در نتیجه با اورکلاک کردن مانیتور سرعت نمایش تصاویر در مانیتور به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت و نمایش آن ها روان تر خواهد شد.
هدف و کاربرد اصلی افزایش قدرت مانیتور برای گیمینگ است. افزایش لذت از بازی ها و افزایش سرعت واکنش به وقایع طول بازی، با افزایش فریم ریت تصویر از طریق اورکلاک کردن نمایشگر امکان پذیر خواهد بود. به این ترتیب نمایش تصاویر به مراتب با کیفیت تر، سریع تر، جذاب تر و هیجان انگیز تر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اتصال چند مانیتور به یک کامپیوتر
آیا امکان اورکلاک کردن تمام مانیتور ها وجود دارد؟
به صورت کلی می توان اورکلاک کردن مانیتور را برای تمام نمایشگر ها انجام داد. تفاوت و موضوع حائز اهمیت در خصوص میزان این افزایش قدرت مانیتور است. در واقع میزان افزایش نرخ نوسازی تصویر و افزایش سرعت آن بستگی به مانیتور مورد نظر دارد. در برخی مانیتور ها می توان این میزان را تا حد محدودی بیشتر از مقدار اعلام شده توسط شرکت سازنده، افزایش داد.
در خصوص سایر مدل ها این مقدار می تواند بیشتر شود. علاوه بر این در خصوص اورکلاک کردن انواع مانیتور ها، باید به نوع پنل آن ها و واکنش شان نسبت به این کار را نیز در نظر گرفت. تعیین مدل مانیتور و مشخص کردن نرخ اولیه نوسازی تصویر در آن مهم ترین مورد برای بررسی امکان یا عدم امکان ارتقای افزایش سرعت تصویر در آن مانیتور است.
روش های اورکلاک کردن مانیتور
برای افزایش قدرت مانیتور روش های متعددی وجود دارد. در این مسیر می توان از نرم افزار های تخصصی متعددی استفاده کرد. یک سری نرم افزار ها، نرم افزار های تنظیمات کارت گرافیک اختصاصی سیستم هستند. نرم افزار CRU نیز می تواند برای انجام این کار مورد استفاده قرار بگیرد.
نحوه اورکلاک کردن مانیتور با نرم افزار تنظیمات کارت گرافیک AMD
این روش برای سیستم هایی است که در آن ها از کارت گرافیک AMD استفاده شده است. در نتیجه می توان برای اورکلاک کردن مانیتور چنین سیستم هایی از نرم افزار اختصاصی تنظیم کننده کارت گرافیک خود شرکت استفاده کرد. برای این منظور باید روی صفحه نمایش کلیک راست کرد و وارد تنظیمات کارت گرافیک شد.
بیشتر بخوانید: تعمیرات مانیتور
حال تب DISPLAY را باز کرده و در آن جا دکمه Create را انتخاب کنید. حال می توان در این جا میزان نرخ نوسازی مد نظر را انتخاب کرد و با ذخیره سازی این تغییرات، افزایش قدرت مانیتور را انجام داد. با یک بار راه اندازی مجدد ویندوز، می توان رفرش ریت نمایشگر را افزایش داد.
نحوه افزایش نرخ نوسازی تصویر با تنظیمات کارت گرافیک NVidia
حالت دیگر برای اورکلاک کردن مانیتور، اورکلاک مانیتور هایی است که کارت گرافیک آن ها از نوع انویدیا است. باز هم مانند روش قبلی باید روی صفحه نمایش کلیک راست کرده و وارد کنترل پنل انویدیا شوید. حال در این بخش Display menu را باز کرده و روی Change resolution کلیک کنید. حال می توان با استفاده از custom resolution میزان نرخ نوسازی مورد نیاز را تعیین و آن را شخصی سازی کرد. در خصوص این دست کارت گرافیک این امکان وجود دارد تا قبل از ذخیره سازی داده ها، عملکرد رفرش ریت تعیین شده روی مانیتور را تست کرد و مناسب بودن یا نبودن آن را مد نظر قرار داد.
افزایش قدرت مانیتور از طریق تنظیمات اینتل
راه کار دیگری که می توان از طریق آن مانیتور را اورکلاک کرد، استفاده از تنظیمات پنل اینتل است. برای این منظور باید ابتدا Intel HD graphics control panel را انتخاب و با باز کردن آن گزینه Display را انتخاب کنید. حال با کلیک کردن روی گزینه custom resolutions می توان میزان رفرش ریتی که در نظر دارید را انتخاب کرده و سپس روی گزینه add کلیک کنید. با تنظیم و ذخیره سازی تنظیمات رفرش ریت ویندوز، سیستم را ریستارت کرده تا به این ترتیب کار اورکلاک کردن مانیتور را انجام دهید.
اورکلاک کردن از طریق نرم افزار CRU
این نرم افزار می تواند برای برخی سیستم ها، خصوصا سیستم هایی که کارت گرافیک شان از نوع AMD است کارایی داشته باشد. بعد از دانلود و نصب این نرم افزار می توان از آن برای افزایش قدرت مانیتور کمک گرفت. بعد از باز کردن نرم افزار CRU روی سیستم، باید در زیر گزینه detailed resolutions، دکمه ADD را انتخاب کرد. حال در این مرحله با کلیک کردن روی گزینه Timing باید آن را روی حالت LCD standard قرار داد.
حال باید میزان رفرش ریت را هر بار به میزان 5 مگاهرتز افزایش داد تا به حد ایده آل افزایش نرخ نوسازی دست یافت. بعد از این که بهترین و ماکسیمم حد نرخ نوسازی را تعیین کردید، روی گزینه ok زده تا تنظیمات را ذخیره کنید. حال باید سیستم را ریستارت کرد. در ادامه نیز باید در ویندوز، تنظیمات رفرش ریت را تغییر داد. اگر بعد از انجام این مراحل مانیتور به کار خود ادامه دهد، به این معنی است که نرخ نوسازی تعیین شده برای اورکلاک کردن مانیتور مناسب بوده و این میزان با نوع پنل و مانیتور سازگار است.
نکات مهم در خصوص اورکلاک کردن صفحه نمایش
نکته ای که در خصوص اورکلاک کردن هر قطعه ای از جمله سی پی یو، مادربرد و حتی مانیتور سیستم ها باید به آن توجه کرد این است که این کار می تواند روی عمر مفید این قطعات تاثیر منفی بگذارد. در نتیجه همیشه انجام این کار توصیه نمی شود. در این موارد خصوصا برای گیمینگ بهتر است مانیتور های مخصوص آن ها را خریداری کرد.
برای مثال با معرفی جدید ترین مانیتور گیمینگ 32 اینچی سامسونگ، می توان این مانیتور را برای انجام بازی های هیجان انگیز خریداری کرد. نکته مهم دیگر این که حتی اگر به ظاهر رفرش ریت تعیین شده مشکلی برای مانیتور ایجاد نکند و نمایشگر سیاه نشود، ممکن است برخی پیکسل ها رنگ درستی را نمایش ندهند. در این مواقع باید مجددا عدد مشخص شده برای رفرش ریت را تغییر داد و آن را روی میزان پایین تری قرار داد. به این ترتیب مشکلات تصویر به دنبال اورکلاک کردن مانیتور برطرف می شود.