اشتراک گذاری

مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان چیست ؟

مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان موضوعی است که این روزها توجه بسیاری از والدین را به خود جلب کرده است. هرچند که تماشای انیمیشن ها و فیلم ها می ‌تواند یک سرگرمی مفید برای خردسالان باشد، اما موجب کاهش فعالیت بدنی آن ها می ‌شود.

از طرف دیگر تماشای بیش از حد کانال ‌ها تاثیرات منفی همچون کاهش تمرکز، مشکلات خواب و صدمات مغزی را به دنبال دارد. از این رو ضروری است والدین با اعمال محدودیت ‌های مناسب در زمینه تماشای تلویزیون فرزند خود را از این آسیب ‌ها دور نگه دارد. در ادامه به چند نمونه از مضرات دیدن تلویزیون برای کودکان اشاره خواهیم کرد.

مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان چیست ؟

مهم ترین مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان چیست؟

بدون شک تلویزیون یکی از قوی ترین وسایل ارتباطی است که به خردسالان کمک می کند دنیای پیرامون خود را بهتر بشناسند. به عنوان مثال تماشای برخی از فیلم ‌ها و برنامه‌ های داستانی باعث می ‌شود قوه تخیل و داستان سرایی در کودکان تقویت شود. البته مشاهده بیش از حد فیلم و عدم برنامه‌ ریزی مناسب در این رابطه می‌ تواند مضر باشد. از جمله مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاهش خلاقیت

هنگامی که فرزند شما دائماً وقت خود را جلوی تلویزیون بگذراند، قوه خلاقیت، نوآوری و تفکر او به تدریج تحلیل می ‌رود. غرق شدن در تماشای برنامه ‌های تلویزیونی خردسال را از تفکر باز می ‌دارد. زیرا دیگر وقتی برای او باقی نمی ‌ماند که بتواند از ذهنش کار بکشد و خلاقیت خود را به کار گیرد. 

بروز مشکلات جسمی

تماشای بیش از حد تلویزیون باعث می ‌شود کودکان تحرک کمی داشته باشند. زیرا برنامه ‌های متنوع کانال ها فرصت هرگونه تحرک و فعالیت فیزیکی را از کودکان می‌ گیرند. در چنین شرایطی طبیعی است که مشکلاتی همچون افزایش وزن و آسیب دیدن ستون فقرات برای آن ها به وجود آید. علاوه بر این خردسالانی که ساعات طولانی را به تماشای تلویزیون می ‌پردازند، بیشتر در معرض خطراتی مانند ضعیف شدن قدرت بینایی قرار دارند.

اعتیاد به تلویزیون

یکی دیگر از مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان این است که موجب اعتیاد ذهنی در آن ها می گردد. در واقع اعتیاد ذهنی به این معنا است که شخص به برنامه‌ ها وابسته می ‌شود. لذا اجازه خاموش شدن تلویزیون را به والدین خود نمی ‌دهد. هنگامی که خردسال به طور مداوم و بدون وقفه انیمیشن‌ های مختلف را تماشا می‌ کند، مقادیر زیادی دوپامین در مغز او ترشح می گردد. این ماده به مرور زمان موجب اعتیاد ذهنی و وابستگی فرد به تلویزیون خواهد شد.

به همین دلیل کارشناسان توصیه می‌ کنند مدت زمان مشاهده برنامه‌ های تلویزیون به صورت کنترل شده باشد. به این منظور حدود 1 تا 2 ساعت زمان در طول روز کفایت می‌ کند. در چنین شرایطی کودک این فرصت را پیدا می‌ کند که زمانی را نیز به سایر فعالیت‌ های خود اختصاص دهد.

اختلالات گفتاری

چنانچه تلویزیون ساعات طولانی در منزل شما روشن باشد، صداهای موجود در محیط افزایش می یابد. این موضوع می تواند اختلالات گفتاری را در بچه‌ ها به دنبال داشته باشد. به این صورت که خردسالان در شنیدن صداها دچار مشکل می ‌شوند، لذا نمی ‌توانند آن ها را به درستی تلفظ کنند.

افزایش فشار خون

از جمله مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان این است که موجب بروز امراضی مثل فشار خون می شود. تماشای کارتون‌ با نشستن‌ های طولانی مدت همراه است، پس میزان فعالیت‌ های بدنی خردسالان کاهش می‌ یابد. تحقیقات ثابت کرده مشاهده بیش از حد کانال‌ های مختلف خطر ابتلا به فشار خون را در بچه ‌ها تا 30 درصد افزایش می دهد.

این موضوع به ویژه برای کودکان در سنین پیش از مدرسه اهمیت ویژه ‌ای دارد. به منظور مقابله با افزایش فشار خون می ‌توانید زمان مشخصی را برای تماشای تلویزیون در نظر بگیرید. همچنین بهتر است بین برنامه ‌ها وقفه‌ های کوتاهی بیندازید تا فرزندتان فرصت کافی برای فعالیت های بدنی داشته باشد.

کاهش زمان مطالعه

تماشای تلویزیون یک فعالیت محبوب در بین کودکان است، اما متاسفانه وقت مطالعه آن ها را هدر می‌ دهد. از آنجا که محتواهای ویدئویی جذابیت زیادی دارند، بچه ها ترجیح می‌ دهند که به جای مطالعه به تماشای تلویزیون بپردازند. در حالی که خواندن و مطالعه به آن ها کمک می‌ کند تا حافظه خود را تقویت نمایند و تخیل قوی‌ تری داشته باشند.

از این رو والدین باید توازن مناسبی را بین ساعات مطالعه و تماشای کانال‌ ها برقرار نمایند. یک برنامه ‌ریزی خوب باعث می ‌شود که فرزندتان هم از تماشای کارتون لذت ببرد و هم این که وقت کافی برای مطالعه داشته باشد.

شاید این مطلب برای شما مفید باشد : معرفی تلویزیون های گیمینگ سامسونگ

دشوار کردن فرآیند یادگیری با معلم

از جمله مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان این است که پروسه یادگیری در مدرسه را دشوار می ‌سازد. زیرا پیش از این خردسال انیمیشن هایی را مشاهده می کرده که سرعت بالایی داشته اند. بنابراین به خوبی نمی ‌تواند روی تکنیک‌ های آموزشی معلم خود تمرکز کند. حتی احتمال دارد که فرآیند یادگیری او در منزل نیز مختل شود.

آسیب به ساختار مغز کودک

تحقیقات نشان داده که مشاهده طولانی مدت فیلم ‌ها و کارتون ‌های تلویزیونی تاثیرات منفی بر ساختار مغز کودکان دارد. این اثرات طیف گسترده ای از آسیب ‌ها از کمبود حافظه تا افزایش میزان ماده خاکستری مغز را در بر می‌گیرند. در چنین شرایطی حتی ممکن است فرد مشکل تکلم پیدا کند و عملکردهای ادراکی او با چالش مواجه شود. مشاهده بیش از حد تلویزیون همچنین می ‌تواند تحریک بیش از حد سیستم عصبی و کاهش تمرکز را به دنبال داشته باشد.

هدر دادن وقت

یکی دیگر از مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان هدر دادن وقت آن ها است. انجام فعالیت‌ های اجتماعی و جسمی برای رشد مطلوب خردسالان ضروری می باشد. زیرا آن ها هنگام بازی با هم سن و سالان خود می توانند مطالب بسیاری را بیاموزند. علاوه بر آن شرکت در فعالیت ‌های اجتماعی، آموزشی و ورزشی باعث افزایش نشاط در بچه ها می ‌شود. حال اگر فرد بخش اعظم وقت خود را جلوی تلویزیون تلف کند، فرصتی برای پرداختن به این امور باقی نمی‌ ماند.

تاثیر گرفتن از محتوای تلویزیونی نامناسب ، یکی از مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان

بعضی از برنامه‌ های تلویزیونی برای کودکان مناسب نیستند. برای مثال ممکن است که محتوای پخش شده از کانال‌ ها خشونت آمیز باشد یا رفتارهای خلاف عرف و اخلاق را ترویج کند. تماشای این گونه برنامه‌ ها می ‌تواند تاثیرات منفی بسیاری روی فرزند شما داشته باشد. زیرا آن ها از شخصیت‌ های منفی الگو برداری می کنند. لذا بسیار مهم است والدین بر این موضوع نظارت داشته باشند و بکوشند تا خردسالان محتواهای آموزشی و سازنده را مشاهده نمایند.

چه میزان تماشای تلویزیون در طول روز برای کودکان مناسب است؟

تحقیقات زیادی در حوزه مضرات دیدن تلویزیون برای کودکان انجام شده است. این تحقیقات ثابت کرده که مدت زمان مشاهده تلویزیون در طول روز برای خردسالان زیر 6 سال باید حدود 2 ساعت باشد. در حالی که برای افراد بالای 6 سال این مقدار می ‌تواند به 4 ساعت نیز افزایش پیدا کند.

محققان تماشای برنامه ‌های تلویزیونی را برای بچه‌ های زیر 2 سال مناسب نمی دانند. زیرا ممکن است در آینده مشکلاتی نظیر کاهش تمرکز در آن ها ایجاد شود. به همین دلیل به منظور جلوگیری از عوارض تماشای تلویزیون برای کودکان بهتر است برنامه ‌ریزی دقیقی داشته باشید. همچنین توصیه می شود اکثراً تماشای برنامه ها را به تعطیلات آخر هفته موکول کنید.

5/5 (1 امتیاز)

مشکلت حل نشده؟😟 معطل چی هستی ؟!🤔 گوشی رو بردار و با 62948(021) تماس بگیر، مشاوره رایگانه!🤩