معرفی تکنولوژی OLED و تفاوت آن با QLED

تا چند سال قبل فناوری به کار رفته در ساخت پنل های تلویزیون تنها شامل پنل های LCD و LED بود. تلویزیون های LED در دوره خود به عنوان نسل جدید نمایشگرها، جذابیت و کیفیت قابل توجهی داشتند. اما از آنجایی که بشر همیشه به دنبال چیزهایی جدیدتر و مدرن تر است، سازندگان تلویزیون نسل جدیدی از پنل های نمایشگر را معرفی کردند که شامل پنل های QLED و تکنولوژی OLED می شود. این پنل های جدید، قابلیت های تازه ای را ارائه می کنند و می توان گفت که وجود این فناوری ها، دنیای تلویزیون ها را تغییر داده است. از ارائه مشخصات فنی جدیدتر گرفته تا کیفیت و روشنایی بالاتر تصاویر، همگی در تلویزیون هایی که در آنها از فناوری OLED و پنل های QLED استفاده شده است، در دسترس است. 

با این حال یکی از چالش های مهم خریداران تلویزیون، تفاوتی است که پنل های OLED با QLED دارد. بسیاری از فروشندگان مدعی اند که در حال حاضر بهترین پنل ها، پنل های OLED هستند. اما واقعا این دو تکنولوژی چه تفاوتی با هم دارند و کدام یک از آنها بهتر و کارامدتر است؟ در این مقاله ابتدا تکنولوژی OLED را معرفی می کنیم و سپس در ادامه به بررسی تفاوت هایی که پنل های OLED با پنل های QLED دارند، می پردازیم. تعمیر تلویزیون در سریع ترین زمان و با بالاترین کیفیت در مرکز تیوی مانیتور.

تکنولوژی OLED

تکنولوژی OLED چیست؟

OLED مخفف شده یا کوتاه شده عبارت Organic Light-Emitting Diode است. فناوری ساخت این پنل ها به صورت کامل با فناوری ساخت نمایشگرهای قبلی فرق دارد. در حالی که در پنل های ال سی دی، نور پس زمینه LED کل نمایشگر را روشن می کرد، در این دستگاه ها، روشنایی صفحه دیگر به نور پس زمینه متکی نیست و روشن شدن مجزای هر پیکسل می تواند به عنوان یک منبع تامین کننده نور، روشنایی صفحه را تامین کند. در نتیجه نمایش رنگ ها و نورها در پنل های OLED واقعا متفاوت و منحصر به فرد است. 

این فناوری ساخت موجب می شود که در این نمایشگرها، نسبت کنتراست بی نهایت در دسترس باشد و کاربران رنگ ها و جزئیات تصاویر را در طیف بسیار گسترده تری تماشا خواهند کرد. حتی رنگ های مشکی هم دقیق تر و جذاب تر نمایش داده می شود، چرا که هر پیکسل می تواند در صورت لزوم با خاموش کردن منبع نور، درخشش و کیفیت بالاتر نمایش رنگی مشکی را امکان پذیر کند. بنابراین مهمترین مشخصه تلویزیون هایی با تکنولوژی OLED این است که در آنها منبع نور در سطح پیکسل تامین می شود نه توسط نور پس زمینه ال ای دی و این امر موجب افزایش کیفیت تصویر و بالا رفتن محدوده کنتراست خواهد شد.

پنل QLED چیست؟

عبارت QLED هم کوتاه شده عبارت Quantum Light-Emitting Diode است. این تلویزیون ها از نور پس زمینه ال ای دی بهره می برند، اما برای این که کیفیت تصاویر و روشنایی صفحه بیشتر شود، از نقاط کوانتوامی در پنل نمایشگر استفاده می شود. بنابراین تقریبا می توان گفت که بر خلاف تلویزیون هایی با تکنولوژی OLED، تلویزیون های QLED شباهت بیشتری به نسل قبلی نمایشگرها دارند و هنوز هم در آنها نور پس زمینه LED، روشنایی صفحه را تامین می کند. 

با این حال وجود نقاط کوانتومی موجب شده که بازتولید رنگ ها در این نمایشگرها بهبود یابد و در نتیجه وضوح بصری بسیار بیشتری به دست بیاید. این نقاط کوانتومی به واسطه یک لایه نازک نانو ذره تامین می شود که می توانند با قرار گرفتن روی پنل LED، میزان روشنایی آن را بیشتر کنند. باز هم به نسبت نمایشگرهای معمولی، نمایشگرهایی با پنل QLED دقت رنگی، شفافیت تصویر و وضوح بصری بسیار بالاتری دارد.

تفاوت تکنولوژی OLED و QLED چیست؟

حالا که به صورت جداگانه هم فناوری OLED و هم پنل های QLED را معرفی کردیم، می توان به صورت دقیق تری تفاوت بین این دو پنل را توضیح داد. همانطور که حتما از تعاریف این پنل ها هم متوجه شدید، در تلویزیون هایی که با تکنولوژی OLED ساخته شده اند، روشنایی و رنگ صفحه متکی به نور پس زمینه نیست و این روشنایی توسط پیکسل ها به صورت جداگانه تامین می شود. این در حالی است که در تلویزیون های QLED هنوز هم نور صفحه از طریق نور پس زمینه تامین می شود و این دستگاه ها برای روشنایی، به نور پس زمینه LED متکی هستند. 

بنابراین از چندین جهت کیفیت، دقت رنگ و روشنایی صفحه در تلویزیون های OLED با تلویزیون های QLED فرق دارد. برای مثال در تلویزیون های QLED درخشش و دقت رنگ مشکی به هیچ عنوان مانند تلویزیون های OLED نیست. همچنین نباید انتظار داشته باشید که محدوده کنتراست تلویزیون های QLED مانند تلویزیون های OLED باشد. به نظر می رسد که این ادعا که تلویزیون های OLED بهتر یا رده بالاتر از تلویزیون های QLED است، چندان هم ادعای بی ربطی نباشد. حتی قیمت تلویزیون های OLED هم به نسبت بالاتر از تلویزیون هایی با پنل QLED است.

مزیت ها و معایب تلویزیون OLED چیست؟

پنل هایی که با تکنولوژی OLED ساخته شده اند یک سری مزیت ها و یکسری ایرادها دارند. نمایش بدون نقص رنگ مشکی، محدوده بی نهایت کنتراست و عملکرد عالی بازی از جمله بارزترین مزیت های این پنل هاست. در نمایشگرهای OLED کیفیت و رزولوشن تصاویر در بالاترین حد است و می توانید از زاویه دید عالی این تلویزیون ها لذت ببرید. این پنل ها فوق العاده نازکند و طراحی بی نظیری دارند، در نتیجه برای هر فضایی مناسب ترین گزینه هستند. 

عملکرد خیره کننده این تلویزیون ها در پخش محتوای HDR، کاربرد این دستگاه ها را بیشتر می کند. با این حال این تلویزیون ها قیمت بسیار بالایی دارند و به دلیل گران قیمت تر بودن شان، تعمیرات آنها هم هزینه برتر است. خصوصا این که همیشه خطر سوختن پیکسل ها و نیاز به تعمیرات هزینه بر پنل وجود دارد. با وجودی که این تلویزیون ها کیفیت بالایی دارند، اما نمی توان انتظار داشت که برای مدت زمانی بسیار طولانی عمر کنند.

مزایا و معایب تلویزیون های QLED چیست؟

شما برای خرید یک تلویزیون با پنل QLED قطعا هزینه بسیار کمتری به نسبت یک تلویزیون با تکنولوژی OLED می پردازید. حتی با وجود این که فناوری ساخت این دستگاه ها به اندازه پنل های OLED پیشرفته نیست، اما هنوز هم نسبت به مدل های قدیمی تر میزان روشنایی آنها بالاست و شما می توانید اوج روشنایی را در پنل نمایشگر خود ببینید. 

دقت رنگ ها و نمایش زنده رنگ ها از جمله مزیت های این پنل هاست. دوام و طول عمر پنل های QLED بیشتر است و به نسبت کمتر دچار خرابی و پیکسل سوختگی می شوند. با این حال قدرت آنها در نمایش رنگ های مشکی زیاد بالا نیست و همچنان هم به دلیل زاویه دید پایین، استفاده از این دستگاه ها محدودیت هایی دارد.

تلویزیون هایی با تکنولوژی OLED بهتر است یا QLED؟

در این جا به بررسی فناوری ساخت تلویزیون های QLED و تکنولوژی OLED پرداختیم و مزیت ها و معایب هر یک از این دستگاه ها را بررسی کردیم. برای مقایسه بین تلویزیون های QLED و فناوری OLED باید آنها را از چند جهت مهم با هم مقایسه کرد. عملکرد هر یک از این دستگاه ها در اجرای بازی، تفاوتی که در نمایش رنگ ها دارند، زاویه دید و مقایسه از نظر میزان خرابی و تعمیرپذیری، همگی موارد مهمی است که باید برای انتخاب بین یک پنل OLED و یک تلویزیون QLED به آنها توجه کرد. در ادامه برخی از این مشخصه های مهمتر را بررسی می کنیم.

مقایسه تلویزیون های OLED با QLED از نظر گیمینگ

یکی از ویژگی های مهم برای خرید تلویزیون از نظر برخی از کاربران، عملکرد دستگاه در اجرای بازی هاست. هر دوی پنل های QLED و OLED از نظر عملکرد بازی رتبه خوبی می گیرند. با این حال تکنولوژی OLED از نظر سرعت پاسخ گویی، تاخیر ورودی، نرخ تازه سازی و دقت و گستره رنگی، در رتبه بالاتری قرار می گیرد و از این نظر قطعا برای اجرای بازی ها مناسب ترند. با این حال هنوز هم تلویزیون های QLED در زمینه اجرای بازی ها عملکرد قابل قبولی دارند و نمی توان تمایز قابل توجهی را بین این دو در نظر گرفت.

مقایسه تلویزیون های OLED با QLED از نظر روشنایی و دقت رنگی

موضوع مهم بعدی برای مقایسه تکنولوژی OLED با QLED، میزان روشنایی، کیفیت تصویر و دقت رنگی است. اگر به دنبال شفافیت بالای تصاویر هستید، قطعا تلویزیون های OLED بهتر عمل می کنند. اما از نظر حداکثر روشنایی یا روشن تر شدن صفحه نمایش، تلویزیون های QLED بسیار روشن تر از نمایشگرهای OLED هستند. دلیل آن هم این است که نور پس زمینه در تلویزیون های QLED خیلی قوی تر از پیکسل هایی است که در پنل های OLED نور صفحه را تامین می کنند. 

با این حال باز هم روشنایی کمتر تلویزیون های OLED یک مزیت است، چرا که تماشای تصاویر و محتوا در این تلویزیون ها بسیار راحت تر است. از نظر دقت و گستره رنگی هم تلویزیون های OLED از آن جایی که می توانند به خوبی از قابلیت HDR پشتیبانی کنند و عملکرد بهتری در این زمینه دارند، رنگ ها را دقیق تر و زنده تر به نمایش می گذارند.

مقایسه زاویه دید در تلویزیون های OLED با QLED

هر چقدر فضایی که تلویزیون در آن قرار می گیرد بزرگتر باشد یا زاویه تماشای تلویزیون محدودتر باشد، فاکتور زاویه دید هم در مورد پنل ها مهم تر می شود. در این زمینه تکنولوژی OLED عملکرد بهتری دارد و این تلویزیون ها در مقایسه با تلویزیون های QLED، زاویه دید گسترده تری را ارائه می دهند. 

حتی از نظر ایرادی که همه تلویزیون ها دارند و در تماشای زاویه دار، رنگ ها تغییر شکل داده و کنتراست کم می شود، تلویزیون های OLED کمتر چنین مشکلی دارند و معمولا رنگ ها حتی در زاویه دید محدود هم زنده تر و واقعی تر است. بنابراین در این زمینه می توان با قاطعیت برتری را به فناوری OLED اختصاص داد.

مقایسه تعمیر پذیری و میزان خرابی تلویزیون های OLED با QLED

در آخر فاکتور مهم دیگری که باید برای خرید تلویزیون به آن توجه کرد، نرخ خرابی تلویزیون و تعمیرپذیری آن است. در کل تلویزیون های مدرن OLED برخلاف کیفیت و کارایی بالایی که دارند، نرخ خرابی بیشتری هم دارند و می توان گفت به طور متوسط طول عمر آنها نسبت به تلویزیون های دیگر کمتر است. امکان خرابی پیکسل ها در این تلویزیون ها بالاست و به همان میزان هم تعمیر پنل سخت تر و هزینه برتر است. 

بنابراین اگر به دنبال خرید دستگاهی هستید که کمتر خراب شود یا طول عمر بالاتری داشته باشد، تلویزیون هایی با تکنولوژی OLED احتمالا در این زمینه چندان عملکرد خوبی ندارند. تلویزیون های QLED و بعد از آن تلویزیون های LED قدیمی تر، دوام بالاتری دارند و امکان تعمیر آنها هم بیشتر است. البته باز هم بسته به این که چه مشکلی در دستگاه به وجود آمده و تخصص و مهارت تعمیرکار تلویزیون در عیب یابی و تعمیر دستگاه چقدر است، این موضوع تغییر می کند. در مقاله معرفی تلویزیون هایی که کمتر خراب می شوند، شما می توانید لیست دستگاه هایی که احتمال خرابی آنها کمتر است را ببینید.

امتیاز شما به این نوشته

مشکلت حل نشده؟😟 معطل چی هستی ؟!🤔 گوشی رو بردار و با 62948(021) تماس بگیر، مشاوره رایگانه!🤩