از آن جایی که استفاده از تلویزیون ها این روزها بسیار بیشتر شده و این دستگاه ها تغییرات زیادی را به نسبت گذشته داشته اند، بدون شک نمی توان نقش مصرف برق تلویزیون ها را در میزان مصرف کلی انرژی روزانه یک خانه نادیده گرفت. اکثر ما روزانه تلویزیون ها را برای مدت زمانی طولانی روشن نگه می داریم و قطعا روشن ماندن طولانی این دستگاه ها موجب افزایش مصرف انرِژی می شود. اما آیا می توان مصرف انرژی تلویزیون را کاهش داد؟ چطور می توان کاری کرد تا تلویزیون میزان برق کمتری مصرف کند. در این مقاله می خواهیم با روش های مختلف بهینه سازی مصرف برق تلویزیون آشنا شویم.
فاکتورهای موثر بر مصرف برق تلویزیون چیست؟
قبل از این که با روش های موثر برای کاهش مصرف انرژی تلویزیون آشنا شویم، باید بدانید که تلویزیون های مختلف به یک اندازه برق مصرف نمی کنند و چندین فاکتور می تواند روی میزان انرژی مصرفی تلویزیون ها تاثیر بگذارد. اول از همه اندازه و سایز تلویزیون مهم است. به نسبتی که سایز دستگاه بزرگتر باشد، بدون شک میزان مصرف انرژی آن هم افزایش می یابد. بنابراین قطعا یک تلویزیون 32 اینچ به اندازه یک تلویزیون 80 اینچ انرژی مصرف نمی کند.
فاکتور مهم بعدی روی میزان برق مصرفی یک تلویزیون، نوع پنل به کار رفته برای ساخت تلویزیون است. تلویزیون هایی که با پنل های قدیمی تر LCD ساخته شده اند، میزان برق بیشتری مصرف می کنند. در مدل های جدیدتر مانند نمایشگرهایی با پنل OLED، میزان مصرف انرژی تلویزیون بسیار کمتر است و این دستگاه ها انرژی کمتری را به نسبت مدل های قبلی هدر می دهند.
مورد دیگری که می تواند روی میزان برق مصرف شده در یک تلویزیون تاثیر بگذارد، به نوع استفاده کاربران و تنظیمات اعمال شده در دستگاه تاثیر دارد. این که شما تلویزیون را در چه مکانی قرار می دهید، چقدر امکان خنک شدن تلویزیون وجود دارد و تنظیمات نور و روشنایی صفحه را به چه شکلی تنظیم کرده اید، همگی روی انرژی مصرفی دستگاه تاثیر دارد. حتی برخی از تلویزیون ها امکان تنظیم شدن روی حالت خودکار یا حالت کم مصرف را هم دارند. در نهایت تکنولوژی های دستگاه و فاکتورهای جانبی دیگری که در تلویزیون به کار رفته می تواند روی میزان برق مصرفی تاثیر بگذارد.
روش های مختلف بهینه سازی مصرف برق تلویزیون
حالا که متوجه شدید چه مواردی می تواند روی مصرف انرژی تلویزیون ها تاثیر بگذارد، بدون شک می توانید حدس بزنید که از چه راه هایی می توانید میزان برق مصرف شده در تلویزیون را کاهش دهید. از کمتر روشن کردن تلویزیون در طول روز گرفته تا آموزش انجام تنظیمات تصویر تلویزیون، همگی می تواند به شما کمک کند تا میزان مصرف انرژی تلویزیون را کاهش دهید. در ادامه چند راهکار موثرتر را به شما معرفی می کنیم.
انتخاب تلویزیون مناسب
اولین قدم برای بهینه سازی مصرف انرژی تلویزیون، مربوط به زمان خرید این دستگاه هاست. اول این که سعی کنید بر اساس فضایی که دارید، مناسب ترین تلویزیون از نظر سایز و اندازه را تهیه کنید. قطعا برای یک اتاق خواب شما به یک تلویزیون با ابعاد بزرگتر نیاز ندارید. دومین نکته، خرید تلویزیونی با کلاس انرژی A+ یا A++ است. این تلویزیون ها میزان برق کمتری را مصرف می کنند و از همه مهمتر کیفیت بسیار خوبی هم دارند. بنابراین در اولین قدم شما می توانید در هنگام انتخاب و خرید تلویزیون، در مصرف انرژی این دستگاه ها صرفه جویی کنید.
دریافت خدمات تخصصی تعمیر تلویزیون سونی در تهران
جایی که تلویزیون را نصب می کنید مهم است
شاید چندان مهم به نظر نیاید، اما حتی جایی که شما تلویزیون را نصب می کنید هم می تواند روی میزان مصرف انرژی آن، البته به صورت غیر مستقیم تاثیر داشته باشد. زمانی که تلویزیون را در مکانی قرار می دهید که دمای آن بیشتر از حد معمول بالا می رود، برای مثال جایی که نور خورشید مستقیم به تلویزیون می تابد؛ همین گرم شدن دستگاه می تواند میزان مصرف انرژی تلویزیون را افزایش دهد، چرا که دستگاه برای خنک شدن و جلوگیری از آسیب سایر قطعات باید انرژی بیشتری مصرف کنید.
مورد مهم بعدی این که زمانی که شما تلویزیون را در جایی قرار می دهید که برای دیدن مناسب تصاویر مجبور می شوید تنظیمات را روی حالت حداکثری قرار دهید، قطعا مصرف برق را بیشتر می کنید. بنابراین باید به مکانی که تلویزیون را در آنجا نصب می کنید هم توجه کنید.
آیا تهویه کافی برای تلویزیون وجود دارد؟
علاوه بر تابش مستقیم خورشید، تهویه مناسب تلویزیون هم مهم است. زمانی که شما تلویزیون را به دیوار نصب می کنید، باید مطمئن شوید که به میزان کافی پشت دستگاه هوا جریان داشته باشد. از طرفی اگر تلویزیون را مرتب تمیز نکنید، جمع شدن گرد و غبار می تواند تهویه مناسب هوا را تحت تاثیر قرار دهد. تهویه ناکافی علت گرم شدن بیش از حد تلویزیون است که می تواند موجب افزایش مصرف برق تلویزیون شود. بنابراین همیشه تلویزیون را با فاصله از دیوار نصب کرده و مرتب آن را تمیز کنید.
تلویزیون را برای مدت زمان طولانی روشن نگه ندارید
برخی از افراد عادت دارند که از صبح تا شب، بدون این که واقعا از تلویزیون استفاده کنند، آن را روشن نگه می دارند. روشن نگه داشتن طولانی مدت تلویزیون می تواند میزان مصرف انرِژی آن را افزایش دهد و موجب اتلاف بیهوده برق شود. خصوصا این که با روشن بودن طولانی تلویزیون، دستگاه داغ می کند و خود این موضوع موجب افزایش مصرف انرژی تلویزیون می شود. بنابراین ساده ترین کاری که می توانید برای بهینه سازی مصرف انرژی انجام دهید، خاموش کردن تلویزیون بعد از چند ساعت روشن بودن است.
به سراغ تنظیمات تلویزیون بروید
علاوه بر کارهای ساده ای که می توانید انجام دهید، انجام یک سری تنظیمات در تلویزیون هم می تواند به شما کمک کند تا مصرف برق را در تلویزیون کاهش دهید. این تنظیمات حالت های مختلفی دارد. اول از همه این که شما می توانید با تنظیم روشنایی تلویزیون روی حالت کم یا تنظیم خودکار با نور محیطی، از مصرف برق بیش از حد نمایشگر جلوگیری کنید. تلویزیون را در حالت استندبای قرار ندهید و سعی کنید که همیشه آن را به طور کامل خاموش کنید. علاوه بر این در برخی از تلویزیون ها حالت کم مصرف وجود دارد که با فعال سازی آن می توانید میزان مصرف انرژی تلویزیون را به میزان زیادی کمتر کنید.
کار بعدی که می تواند به شما کمک کند تا میزان برق مصرفی در تلویزیون را کاهش دهید، قرار دادن کیفیت تصویر روی کمترین حالت است. اگر محتوایی که پخش می شود برای شما چندان اهمیتی ندارد و نیازی به کیفیت های بالای پخش ندارید، می توانید رزولوشن تلویزیون را روی حالت پایین قرار دهید تا به این ترتیب میزان مصرف انرژی تلویزیون کاهش یابد. رزولوشن های بالاتر، انرژی بیشتری هم مصرف می کنند. در مقاله معرفی رزولوشن های مختلف تلویزیون، می توان با کیفیت های مختلف تصویر در تلویزیون های مختلف بیشتر آشنا شوید.
راهکارهای سازندگان تلویزیون برای کاهش مصرف انرژی
سازندگان تلویزیون هم دائما به فکر راهکارهایی هستند که تلویزیون ها میزان برق کمتری مصرف کنند. آنها از تکنولوژی های مختلف در ساخت تلویزیون ها استفاده می کنند که به موجب آن میزان مصرف انرژی دستگاه کاهش یابد. برای مثال ارتقای فناوری ساخت پنل نمایشگر یکی از آنهاست که با کمک گرفتن از تکنولوژی های صفحه نمایش انعطاف پذیرتر، میزان مصرف برق هم کمتر می شود.
از طرفی اکثر تلویزیون های مدرن و جدید از تکنولوژی های مبتنی بر هوش مصنوعی بهره می برند که اکثر آنها در راستای کاهش مصرف برق تلویزیون عمل می کنند و می توانند در شرایط مختلف، تنظیمات را به گونه ای تغییر دهند که میزان مصرف انرژی کاهش یابد. البته هنوز هم چالش های زیادی در این زمینه پیش روی سازندگان است که از جمله آنها می توان به مصرف برق بیشتر تلویزیون های هوشمند و مدیریت پسماند الکترونیکی در خصوص تلویزیون های قدیمی تر اشاره کرد.