مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی نشان می دهد که هر کدام از این تجهیزات تحت یک سری شرایط خاص انتخاب مناسبی هستند. در واقع این که کدام وسیله را برگزینید کاملاً به نیازها و توقعات شما بستگی دارد. به طور کلی نحوه عملکرد مانیتورها و تلویزیون ها به این صورت است که اطلاعات ورودی را دریافت می کنند. سپس داده های موجود را آنالیز کرده و به شکل تصاویر به هم پیوسته نمایش می دهند.
البته این دو دستگاه از لحاظ تنوع پورت های ورودی، اندازه صفحه نمایش، نوع پایه، عملکرد بازی و بسیاری خصوصیات دیگر با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه مفصلاً به مقایسه تلویزیون و مانیتور برای گیمینگ خواهیم پرداخت تا بتوانید بهترین تصمیم را برای خرید بگیرید.
مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی
قبل از این که به مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی بپردازیم، بهتر است که با ویژگی های متداول هر دو دستگاه آشنا شوید. در حالت کلی monitor گیمینگ تاخیر ورودی کمی دارد، علاوه بر آن از پایه قابل تنظیم، پورت HDMI، درگاه DisplayPort و… بهره می برد. صفحه نمایش این محصول علی رغم سایز کوچک تراکم پیکسلی بالایی دارد، ضمناً فاقد تیونر است.
در طرف مقابل TV صفحه نمایش بزرگی دارد، علاوه بر آن به اسپیکر داخلی، ریموت کنترل و تیونر مجهز شده است. از دیگر خصوصیات تلویزیون می توان به برخورداری از پورت D-SUB، HDMI و قابلیت نمایش محتوای HDR اشاره کرد. با توجه به این مطلب تفاوت مانیتور و تلویزیون برای بازی شامل موارد زیر است:
تفاوت در اندازه صفحه نمایش
معمولا ابعاد صفحه نمایش در monitor گیمینگ بین ۲۱ تا ۳۲ اینچ در نظر گرفته می شود. این در حالی است که سایز نمایشگر تلویزیون به ۳۲ تا ۶۵ اینچ می رسد. بنابراین مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی نشان می دهد که از نظر صفحه نمایش TV انتخاب مناسب تری به شمار می رود. اهمیت این مسئله زمانی دوچندان می شود که بخواهید اقدام به اجرای گیم های اسکرین مشترک با فاصله زیاد کنید.
تفاوت در کیفیت تصویر
هر دو دستگاه تصاویر را با کیفیت مطلوبی نمایش می دهند، البته تلویزیون از نظر کنتراست، روشنایی و ارائه طیف رنگی گسترده برتری دارد. مخصوصاً مدل هایی که مجهز به نور پس زمینه Mini-LED یا پنل OLED هستند، تجربه بصری کاربر را به میزان قابل توجهی ارتقاء می دهند. لازم به ذکر است اخیراً مانیتورهایی با پنل OLED و نور پس زمینه Mini-LED نیز روانه بازار مصرف شده اند.
مورد دیگری که برتری TV را اثبات می کند، برخورداری از فناوری HDR است که حتی در محصولات میان رده هم دیده می شود. این در حالی است که مانیتورهای گیمینگ فاقد این قابلیت کاربردی هستند. در کل با مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی می توان به این نتیجه رسید که مانیتورهای 4k رزولوشن بیشتر و تصویر کوچکتری دارند. از این رو جزئیات محتوای در حال پخش را با تراکم پیکسلی به مراتب بهتری نمایش می دهند.
تفاوت در عملکرد بازی
سه پارامتر نرخ رفرش ریت، تاخیر ورودی و زمان پاسخ پیکسل تاثیر زیادی در اجرای بهینه بازی های کامپیوتری دارند. در زیر تلاش کرده ایم که با در نظر گرفتن این سه مولفه به مقایسه تلویزیون و مانیتور برای گیمینگ بپردازیم.
نرخ تازه سازی
نرخ Refresh rate بیانگر این است که نمایشگر در یک ثانیه چند بار عملیات تازه سازی تصویر را انجام می دهد. بنابراین صفحه نمایشی که عدد تازه سازی بالاتری دارد، تصاویر را نرم تر و با حرکات روان تر نشان می دهد. نرخ پایه ای که برندهای سازنده برای مانیتور و تلویزیون در نظر می گیرند، معمولاً ۶۰ هرتز است. البته مانیتورهای گیمینگ رده بالا قادرند محتوا را با عدد رفرش ریت ۲۴۰ یا حتی ۳۶۰ هرتز به نمایش بگذارند.
مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی نشان می دهد که از نظر نرخ تازه سازی monitor در رتبه بالاتری قرار دارد. زیرا عدد رفرش ریت مطلوب تنها در مدل های پرچم دار TV دیده می شود. این در حالی است که یک مانیتور معمولی علاوه بر ارائه نرخ Refresh rate بالا از قابلیت به روز رسانی متغیر نیز پشتیبانی می کند.
تاخیر ورودی
تاخیر ورودی یا Input Lag یکی از مهم ترین چالش هایی است که گیمرها با آن دست و پنجه نرم می کنند. تاخیر ورودی به مدت زمانی می گویند که بین فرمان کاربر تا اجرای آن روی صفحه نمایش وجود دارد. در اغلب مانیتورها میزان لگ ورودی به چند میلی ثانیه می رسد، البته بعضی مدل های تلویزیون نیز تاخیر ورودی کمی دارند. لذا اگر گیمر حرفه ای هستید بهتر است هنگام انتخاب monitor یا TV مدل محصول را در اینترنت جستجو کنید. سپس مشخصات دستگاه از جمله میزان Input Lag را به دقت مطالعه نمایید.
زمان پاسخ پیکسل
نکته پر اهمیت دیگر در مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی زمان پاسخ پیکسل است. مدتی که طول می کشد تا طی آن فرآیند تغییر رنگ پیکسل به طور کامل انجام گیرد، تحت عنوان Pixel Response Time نامیده می شود. توجه داشته باشید که اگر زمان پاسخ پیکسل تاخیر داشته باشد، افکت های شبح مانندی روی محتوا ظاهر می شود.
زمان پاسخگویی مانیتور با توجه به نوع پنل آن بین ۱ تا ۴ میلی ثانیه است. ناگفته نماند دستگاه هایی با پنل TN سریع تر هستند، البته کیفیت تصویر پایین تری دارند. اما محصولات مجهز به پنل های VA و IPS علی رغم سرعت پایین، تصاویر را با وضوح بهتر نمایش می دهند.
برندهای سازنده تلویزیون نیز محصولات خود را با پنل VA یا IPS روانه بازار می کنند. زمان پاسخگویی در این محصولات به ۵ تا ۸ میلی ثانیه می رسد. البته در برخی مدل ها ممکن است Pixel Response Time تا ۱۶ میلی ثانیه هم افزایش پیدا کند. بنابراین مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی از نظر زمان پاسخ پیکسل گواه آن است که monitor برتری دارد.
تفاوت در پورت ها
مورد دیگری که به شما کمک می کند تا محصول مناسبی را انتخاب نمایید، توجه به تعداد و تنوع پورت ها است. اکثر مانیتورهایی که با هدف گیمینگ طراحی می شوند، از انواع درگاه ها نظیر HDMI، USB، VGA و همچنین DVI بهره می برند. این در حالی است که بیشتر مدل های تلویزیون تنها دارای یک یا دو پورت HDMI و USB هستند.
تفاوت در فیلم و تماشای استریم
مطمئناً هدف شما از خریدن monitor یا TV تنها اجرای گیم نیست. بنابراین باید ویژگی های دیگری مانند تماشای فیلم یا استریم را نیز مد نظر داشته باشید. تلویزیون گزینه مناسب تری برای تماشای فیلم است؛ زیرا علاوه بر سایز بزرگتر قابلیت های مانند HDR و تنظیم رنگ را نیز ارائه می دهد. ضمنا تلویزیون های هوشمند امروزی امکاناتی نظیر دسترسی به برنامه های استریمینگ را هم فراهم می آورند. لذا برای تماشای محتوا نیازی به خریداری تجهیزات جانبی و اتصال آن به دستگاه نخواهید داشت.
پارامتر دیگری که هنگام مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی باید در نظر بگیرید، مجهز بودن TV به کنترل راه دور است. به لطف ریموت کنترل مشاهده ویدئو یا استریمینگ به کاری لذت بخش و در عین حال راحت تبدیل می شود. البته فراموش نکنید که تلویزیون گران قیمت است و از نظر اتصال به وسایلی مانند کنسول عملکرد ضعیفی دارد.
تفاوت از نظر امکانات اضافی
مانیتور گیمینگ از یک سری قابلیت ها و امکانات اضافی نظیر همگام سازی تطبیقی با کارت گرافیک و کنترل دینامیک کنتراست برخوردار است. از دیگر ویژگی های این محصول می توان فناوری کاهش نویز، فیلتر کاهش سوسو زدن و… را نام برد. مجموع این خصوصیات تجربه گیمینگ شما را تا حد زیادی ارتقاء می دهد. در طرف مقابل تلویزیون دارای سیستم صوتی پیشرفته تری است، از این رو صدای گیم را با دقت و وضوح بالا دریافت خواهید کرد.
مانیتور گیمینگ یا تلویزیون؟
با توجه به مطالبی که درباره مقایسه تلویزیون و مانیتور برای بازی بیان شد، نهایتاً این شما هستید که باید دستگاه مناسب را انتخاب کنید. اگر نرخ فریم ریت بالا، روان بودن محتوای در حال پخش و عملکرد کنسول برایتان اهمیت دارد، به سراغ مانیتور گیمینگ بروید. زیرا این وسیله در مقایسه با تلویزیون قیمت مناسب تری دارد، علاوه بر آن قابلیت ها و امکانات بیشتری را ارائه می دهد.
تراکم پیکسلی بالاتر و لگ ورودی کمتر از دیگر خصوصیاتی است که monitor را به گزینه ای ایده آل برای اجرای گیم تبدیل می کند. اما اگر قصد دارید از ابعاد بزرگ تصویر و کیفیت بهتر آن لذت ببرید، تلویزیون را انتخاب نمایید. همچنین در صورتی که تمایل دارید در کنار اجرای بازی های کامپیوتری به تماشای فیلم نیز بپردازید، به خرید TV فکر کنید.
مقالات بیشتر