یکی از مشکلاتی که ممکن است کاربران تلویزیون با آن مواجه شوند، مشکل پارازیت تلویزیون است. پارازیت داشتن تلویزیون در واقع به دلیل یک سری امواج الکترومغناطیسی است که می توانند در شبکه های تلویزیونی اختلال ایجاد کنند. پارازیت ها می توانند سیگنال دهی را مختل کنند و پخش روان و با کیفیت تصاویر را با مشکل مواجه کنند. بنابراین زمانی که پارازیت در تلویزیون می افتد، هم کیفیت تصاویر و هم کیفیت صدای دستگاه دچار مشکل می شود.
قطع و وصل شدن مداوم تصاویر، فریز شدن تصویر، نویز داشتن صدا، پخش تصاویر مخدوش یا حتی در مواردی قطع شدن کامل صدا و تصویر همگی می تواند نتیجه پارازیت هایی باشد که در تلویزیون ایجاد می شود. اما دقیقا چرا این امواج کوتاه برد الکترومغناطیسی ایجاد می شوند و دلایل پارازیت تلویزیون چیست؟ در این مقاله با بررسی برخی از دلایلی که می تواند موجب پارازیت افتادن در تلویزیون شوند، به بررسی راه حل های رفع این مشکل می پردازیم.
برای دریافت خدمات تخصصی تعمیرات تلویزیون ال جی در تهران با نمایندگی تی وی مانیتور تماس بگیرید.
دلایل اصلی مشکل پارازیت تلویزیون چیست؟
چندین مورد مختلف می توانند موجب افتادن پارازیت در تلویزیون شود. اول از همه این که ممکن است به دلیل بروز یک سری تداخلات رادیویی یا الکتریکی این پارازیت ها ایجاد شوند. منبع این تداخلات الکتریکی می تواند هر وسیله دیگری که در خانه وجود دارد باشد. برای مثال روشن بودن یک دستگاه بلوتوثی یا حتی روشن بودن یک دستگاه بی سیم، می تواند این اختلالات را ایجاد کند. حتی گاهی وجود یک دستگاه مایکرویو هم همین نویزها را در صدا و تصویر تلویزیون ایجاد می کند. گاهی اوقات پارازیت ها به دلیل آنتن دهی بد منطقه ای است که خانه در آن قرار دارد.
برای مثال برخی موانع مانند یک سازه بلند می تواند در سیگنال دهی اختلال ایجاد کند. اگر فرستنده دستگاه فاصله بسیار زیادی از دکل پخش سیگنال داشته باشد هم ممکن است گاهی اوقات این پارازیت ها در تلویزیون ایجاد شوند. البته گاهی اوقات پارازیت ها، خصوصا در صورت استفاده از یک فرستنده ماهواره ای از طریق یک سری دستگاه هایی است که روی این کانال ها پارازیت می اندازند. در نهایت مشکلات خود تلویزیون و خرابی های سخت افزاری آن یا مشکلاتی که در اتصالات و آنتن دستگاه وجود دارد می تواند دلیل پارازیت تلویزیون باشد.
این مقاله را از قلم نیندازید : دلیل شطرنجی شدن تلویزیون
چطور پارازیت های تلویزیون را از بین ببریم؟
قبل از این که برای تعمیرات تلویزیون اقدام کنید، می توانید با بررسی چند مورد ببینید که مشکل چیست و آیا می توان آن را برطرف کرد یا خیر. گاهی اوقات تنها با جا به جا کردن تلویزیون یا جا به جا کردن برخی از دستگاه هایی که در اطراف آن هستند می توان پارازیت ها را از بین برد. از طرفی مطمئن شوید که آنتن یا گیرنده را در جایی قرار می دهید که مانع فیزیکی در مسیر آن وجود نداشته باشد. حتی بهتر است از یک آنتن قوی تر برای دریافت سیگنال استفاده کنید.
کار دیگری که باید انجام دهید، قطع هر نوع دستگاه یا وسیله ای است که احتمالا می تواند در سیگنال دهی اختلال ایجاد کند. برای مثال اگر یک دستگاه بلوتوثی در اطراف تلویزیون قرار دارد باید آن را خاموش کرد. در ادامه برای رفع مشکل پارازیت تلویزیون باید کابل ها و اتصالات آن را بررسی کنید و مطمئن شوید که کابل ها سالم اند و مشکلی ندارند. گاهی اوقات به دلیل فرسودگی اتصالات یا خرابی کابل ها، در سیگنال دهی تلویزیون اختلال ایجاد می شود و تصاویر کیفیت لازم را ندارند. با این حال گاهی اوقات پارازیت ها تنها به دلیل به هم خوردن تنظیمات دستگاه است. بنابراین شاید با کمک آموزش انجام تنظیمات تصویر تلویزیون بتوان مشکل را برطرف کرد.
تست کردن آنتن برای تقویت سیگنال دهی تلویزیون
یکی از اقداماتی که می توان برای رفع پارازیت تلویزیون و بهبود سیگنال دهی آن انجام داد، تست آنتن است. در اولین قدم شما باید مجددا آنتن دستگاه را تنظیم کنید. با تغییر و تنظیم مجدد آنتن می توانید ببینید که آیا شرایط سیگنال دهی تلویزیون بهتر شده یا نه. در قدم بعدی باید کابل ها را تست کنید و مطمئن شوید که تمامی اتصالات سالم اند و مشکلی ندارند.
کابل های آسیب دیده می توانند عامل پارازیت در تلویزیون و کاهش کیفیت سیگنال دهی آن باشند. اگر با این وجود هنوز هم مشکلاتی در تصویر وجود دارد می توانید از یک تقویت کننده سیگنال تلویزیون کمک بگیرید. این تقویت کننده های سیگنال می توانند با تقویت سیگنال دهی دستگاه، پارازیت آن را برطرف کنند. حتی می توانید با اتصال آنتن یا گیرنده تلویزیون با یک دستگاه دیگر ببینید که آیا مشکل از گیرنده است یا این که خود تلویزیون مشکل دارد و باید به فکر تعمیرات سخت افزاری آن بود.
پارازیت در شبکه های دیجیتالی
در برخی موارد پارازیت تلویزیون مختص شبکه های دیجیتالی است. حتی در مورد تلویزیون های جدیدتر که آنتن یا گیرنده داخلی دارند، قضیه پارازیت ها کمی فرق دارد. زمانی که شما از یک گیرنده دیجیتال یا ماهواره برای دریافت کانال ها استفاده می کنید، معمولا این اتصال از طریق یک کابل HDMI انجام می شود. اگر از یک کابل HDMI بی کیفیت و نامناسب استفاده کنید یا اگر کابل مورد استفاده معیوب باشد، احتمال پارازیت داشتن شبکه های دیجیتالی زیاد است. خصوصا اگر از انواع کابل های بلندتر استفاده کنید، احتمال این که پارازیت در تلویزیون ظاهر شود بسیار بیشتر است.
بیشتر بخوانید : تعمیر آنتن تلویزیون
راه حل های جلوگیری از پارازیت در تلویزیون
اما آیا اصلا می توان از ایجاد پارازیت جلوگیری کرد؟ شما می توانید با انجام یک سری کارها برای جلوگیری از پارازیت، تا حدود زیادی از بروز این مشکل جلوگیری کنید. اول از همه این که تا جای ممکن دستگاه های الکترونیکی یا بی سیم را در اطراف تلویزیون قرار ندهید و سعی کنید تلویزیون و گیرنده آن در مکانی قرار داشته باشند که از نظر آنتن دهی هیچ مشکلی وجود ندارد و سیگنال دهی قوی است. کار دیگری که می توانید انجام دهید استفاده از فیلترهای پارازیت است که کارشان حذف امواج مزاحم است. به این ترتیب سیگنال دهی تلویزیون هم تقویت می شود.
به صورت دوره ای کابل ها و اتصالات تلویزیون را بررسی کنید و مطمئن شوید که تمامی آنها سالم اند. اگر یک کابل معیوب یا فرسوده بود، حتما برای جلوگیری از پارازیت تلویزیون آن را تعویض کنید. در خصوص استفاده از کابل های HDMI هم اگر مجبور به استفاده از کابل های بلندتر هستید، حتما یک کابل کواکسیال RG6 را به جای یک کابل بلند بی کیفیت در نظر بگیرید.
نحوه تشخیص پارازیت در تلویزیون
تشخیص پارازیت در تلویزیون به چند روش انجام میشود. ابتدا، دقت کنید که آیا تصویر تلویزیون دچار اختلالاتی مانند خطوط افقی یا عمودی، یا نقاط تار و محو است. این علائم نشاندهنده وجود پارازیت می باشند. سپس، منبع سیگنال خود را بررسی کنید. اگر از آنتن استفاده میکنید، مطمئن شوید که آنتن به درستی نصب شده و در موقعیتی قرار دارد که بیشترین سیگنال را دریافت کند. همچنین، آنتن را جابجا کنید و نتیجه را مشاهده کنید؛ در صورتی که با تغییر موقعیت آنتن کیفیت تصویر بهبود یابد، احتمالاً مشکل از سیگنال دریافتی است.
اگر تلویزیون به دستگاههای دیگری متصل است، مانند دی وی دی پلیر یا کنسول بازی، تست کنید که آیا پارازیت فقط در یک منبع خاص وجود دارد یا خیر. این کار میتواند به شناسایی منبع مشکل کمک کند. علاوه بر این، بررسی کابلها و اتصالات نیز مهم است. اطمینان حاصل کنید که کابلها سالم و به درستی متصل شدهاند. در صورت وجود خرابی یا آسیب در کابلها، ممکن است پارازیت در تصویر ایجاد شود.